MİDİLLİ



MİDİLLİ****           (6/2013, 6/2015)

(LESVOS, LESBOS)

Ayvalık’ın karşısında, Türkiye anakarasından sadece 7 nm uzakta olan Midilli Adası (Yunanca Lesvos) 12 Adalar’ın en büyüğü, Yunan adalarının Girit ve Evia’dan sonra üçüncü büyük adası ve de Yunan adaları içinde en güzellerinden biridir.
Ada 1462-1913 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde kalmıştır. Barboros Hayrettin Paşa 1478 yılı civarında Midilli’de doğmuştur. Ünlü Antik Yunan lirik şairi Sappo MÖ yedinci yüzyılda bu adada doğmuştur.

Bağlama/Demir Yerleri


Mitillini (AL) [39°06’.385N 026°33’.460E]
Ana Liman. Adanın güneydoğusundaki Mitillini oldukça büyük bir limandır. Şehir rıhtımına bağlanmak tavsiye edilmekle birlikte limanın güneyindeki (Türkler tarafından işletilen) marinada gecelemek de mümkündür. Mitillini Türkiye’den giden yatlar için Giriş limanıdır. Şehir rıhtımına yanaşmak isteyen tekneler için Liman polisi oldukça hassas. Daha önce Yunanistan’a resmi giriş işlemleri yapılmamışsa önce girişte sancak tarafında kalan Gümrük rıhtımına yanaşmak gerekiyor. İşlemler tamamlandığında rıhtımda numaralı yerlerden biri tahsis ediliyor. 

Mitillini, Midilli Adası/Yunanistan
Kuzey Rıhtımı, Mitillini/Yunanistan
 Kuzey Rıhtımı, Mitillini/Yunanistan
Mitillini, Midilli Adası/Yunanistan
Mitillini, Midilli Adası/Yunanistan


Molyvos (Mithymna) (L) [39°22’.094N 026°10’.107E]
Midilli’nin kuzeyinde oldukça sevimli bir liman. Rıhtımdan tepedeki Molyvos’un manzarası muhteşem. 



Mithymna (Molyvos), Midilli Adası/Yunanistan

Plomari (L) (38°58’.45N 026°22’.15E)

Adanın güneyindeki limanda şehir rıhtımına yanaşmak mümkün.



Plomari, Midilli Adası/Yunanistan


Sigri (DY) (39°12’.49N 025°51’.18E)
Adanın kuzeybatısında, Osmanlı Kalesi'nin açığında alargada kalınabilir. Köyün hemen önünde yüksek bir rıhtım ve 1-2 teknenin yanaşabileceği bir balıkçı barınağı var.  
Sigri, Midilli Adası/Yunanistan

Sigri, Midilli Adası/Yunanistan


Gezilecek Yerler


Mitillini
Midilli önündeki tepelikte büyük bir kalenin bulunduğu yarımadada kuruludur. 700 metrelik bir kıstağın iki tarafında da liman bulunurmuş. Kuzey taraftaki antik limanın mendireği denize batmış durumda, kaleden bakınca çok rahat gözüküyor. Günümüzde sadece güney taraftaki liman kullanılıyor. Antik çağda iki liman 700 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde bir kanal ile birbirine bağlıymış. Günümüzde Eski çarşı ve Osmanlı yapılarının olduğu dar bir yol bu iki limanı birbirine bağlıyor. 
 Eski Çarşı, Mitillini, Midilli Adası/Yunanistan
 Yeni Cami, Mitillini, Midilli Adası/Yunanistan

Günümüzde Mitilli’nin alışveriş merkezi rıhtıma paralel giden arka sokak. Mitilli’nin en önemli yapısı 1894 yılında yapılan Agios Therapon Kilisesi bu sokağın sonlarında. 1885’de yeniden inşa edilen The Metropolitan Church of Agios Athanasios daha yukarılarda, Eski Çarşı’ya giden yol üzerinde.
Mitillini, Midilli Adası/Yunanistan
 Agios Therapon Kilisesi, Mitillini
Agios Therapon Kilisesi, Mitillini
The Metropolitan Church of Agios Athanasios, Mitillini


İç limanın güney rıhtımı balık restoranları ile dolu, Türkçe menüler ve Türk rakıları yaygın. Restoranların arkasında büyük bir otopark, süper market, benzinci ve sonrasında da Marina var.
Mitillini, Midilli Adası/Yunanistan


Limanın doğu tarafında bahçe içinde tarihi evlerin bir kısmı terkedilmiş. Eski Arkeoloji Müzesi’nin binası bakımlılarından, ancak personel sorunu nedeni ile kapalı.
Old Archaeological Museum, Mitillini,Lesbos/Greece


Oldukça büyük olan Kale 6. yüzyılda Bizans İmparatoru Justinan I döneminde yapılmış. 1462 yılında Türkler tarafından fethedilen kalede Osmanlılar zamanında önemli ilaveler yapılmış, Ortaçağ surlarının önüne yeni bir sur yapılmış. Bizans sarnıcı, Osmanlı Medresesi, İmarethanesi günümüzde ayakta kalmış yapılardan.  Osmanlı Medresesi ilk olarak bu adada doğan Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yapılmış. Günümüzdeki yapının alt katı imarethane, üst katı medrese olarak kullanılıyormuş.  yapılardan. 

Kale, Mitillini, Midilli Adası/Yunanistan
 Kale, Mitillini, Midilli Adası/Yunanistan
 Medrese, İmarethane, Kale, Mitillini
Kale Yönetim Binası, Mitillini

 Kale, Mitillini, Midilli Adası/Yunanistan

Plomari
Dağlık bölgelerden geçilerek ulaşılan deniz kenarındaki Plomari, adanın ikinci büyük yerleşim yeridir. Uzo üretimi ile ünlüdür. Yunanistan’ın en ünlü uzo üreticilerinden olan Barbagianni (Barbayanni) firmasının tek üretim fabrikası (atölyesi) kasabanın biraz dışındadır.  Fabrika küçük bir müzeye sahip. Ayrıca ücretsiz olarak bir rehber üretim sürecini anlatarak fabrikayı gezdiriyor.

2015 yılındaki gezimizde rehber, burada uzonun %100 oranında damıtıldığını, Türkiye’de ise bir kısmının damıtıldığı ve üzerine şekerli su dökülerek rakının üretildiğini anlatıyor! Dolayısıyla bu fabrikanın üretiminin Türk rakısından daha kaliteli ve sağlıklı olduğunu iddia ediyor. Bir de bizimkileri dinlemek lazım! Fabrikada yeşil ve mavi Barbaggiani ile siyah Afrodit üretiliyor. Afrodit %47 alkol, mavi Barbagianni %46 alkol içeriyor. Yunanistan’da genelde tercih ettiğimiz Plomari marka uzo bu fabrikanın üretimi değil. Barbagianni, özellikle Afrodit fazla üretilmediğinden her yerde bulunmuyor.



Barbagianni Uzo Fabrikası, Plomari, Midilli Adası
    
Plomari’nin merkezi limanın önündeki meydandan başlıyor. 19. yüzyılda sanayi üretiminin yaygın olduğu kasabada eski fabrika (imalathane) binaları kaderine terkedilmiş olarak etrafta. Meydandan içeriye doğru girip alışveriş sokaklarında dolaşmalı. Buradan ormanlık dağın tepelerinden geçerek Midilli’nin en şirin dağ köyü olan Agiosos’a ulaşılıyor. Trafik tabelası kısa yolu gösteriyor ve 7 km orman içinde toprak yoldan geçiliyor. Zemin çok kötü değil, manzarası güzel. Daha uzun yoldan asfalt zeminde gitmek de mümkün.  

 Plomari, Midilli Adası/Yunanistan
 Plomari-Agiasos arasında toprak yol, Midilli Adası/Yunanistan


Agiasos
Agiasos 12. yüzyılda Panagia Vrefokratoussa kilisesinin etrafında gelişmiş, taş sokakları ve yapılarıyla ortaçağ kasabasını andıran şirin bir kasaba. Merkezde kafeler ve hediyelik eşya (seramik) satan dükkanları küçük bir alanı kapsıyor.  Araba ile dar sokaklardan tırmanmak ürkütücü.
Agiasos, Midilli Adası/Yunanistan
Panagia Vrefokratoussa Kilisesi, Agiasos, Midilli Adası
 Panagia Vrefokratoussa Kilisesi, Agiasos, Midilli Adası
Agiasos, Midilli Adası/Yunanistan
Agiasos, Midilli Adası/Yunanistan


Kalloni
Kalloni Körfezi’nin kuzeyinde sahilden 3 km uzaklıktaki Kalloni önemli bir kavşak konumunda. Kasaba turistik olmazsa da yakınlarında, Moni Limonos gibi, ilgi çekici yerler bulunmaktadır. Körfez kıyısındaki Skala Kallonis’de, küçük bir balıkçı barınağı, pek cazip olmayan bir kumsal ve restoranlar bulunmaktadır.
 Skala Kallonis, Midilli Adası/Yunanistan


Skala Erosou
Adanın güneybatısında Ege Denizi kenarında uzun kumsaldır.

Skala Erosou, Midilli Adası/Yunanistan

Moni Ipsilou
Adanın batısında, Sigri yolu üzerinde bir tepede, sönmüş volkan üzerine kurulmuş 12. yüzyıl manastırıdır.  Manastırın önüne kadar arabayla dar bir asfalt bir yoldan çıkılıp, diğer dar yoldan iniliyor.  Tepeden manzara da güzel. Sigi’ye gidilecekse atlanılmamalı.
Moni Ipsilou, Midilli Adası/Yunanistan




Moni Ipsilou, Midilli Adası/Yunanistan


Sigri
Sigri adanın batı ucunda, Mitilline’ye yaklaşık 100 km uzaklığında bir balıkçı kötüdür. Osmanlı kalesi ve çeşmesi ile müzesi görülebilir. 1746 yılında yapılan kale kapalı, kapısının üzerinde ve çeşmede Osmanlıca yazısı duruyor. Müze (National History Museum of the Lesvos Petrified Forest) Sigri’ye birkaç km uzaklıktaki volkan taşlarının oluşturduğu ormanı incelemek ve korumak amacıyla yapılmış. Ancak benim buraya ikinci kez gelmemim asıl nedeni sahildeki hoş balıkçı restoranında Yunanistan’ın en lezzetli barbun ızgarasını yemek idi. Barbun fiyatı da Yunanistan'da karşılaştığımız en düşük fiyat.
 Sigri, Midilli Adası/Yunanistan

 Osmanlı Kalesi, Sigri, Midilli Adası/Yunanistan
 Osmanlı Çeşmesi, Sigri, Midilli Adası/Yunanistan
 Müze, Sigri, Midilli Adası/Yunanistan
 Restoran, Sigri, Midilli Adası/Yunanistan
Barbun ızgara, Sigri, Midilli Adası/Yunanistan

Antissa

Yolda Antissa Meydanı’nı görmeden gitmeyin uyarı tabelasını görünce yoldan birkaç yüz metre saparak meydana gidiyoruz. 3 çınar altında birkaç kafe var. Antissa'nın birkaç km doğusundaki Perivolis Manastırı 2012 yılında tadilat dolayısı ile kapalıydı.

Antissa, Midilli Adası/Yunanistan
Moni Perivolis, Midilli Adası/Yunanistan


Moni Limonos
Kolloni yakınındaki Moni Limonos Midilli’nin en büyük ve en önemli manastır kompleksidir. Bir ovaya dağılmış yapıların (onlarca kilisecik/şapel) yukarıdan manzarası etkileyici. Bizans döneminde yapılan manastırın faaliyetleri 1462 yılında Osmanlıların adayı fethinden sonra durmuş. 1526 yılında St Ignatios Agallianos Osmanlı padişahından izin alarak manastırı yeniden faaliyete açıyor. Manastırda Ignatos’un hücre evi (yarısı şapel olarak düzenlenmiş) ve müzesinde padişahın fermanı görülebiliyor.
 Limonos Manastırı, Midilli Adası/Yunanistan

 Limonos Manastırı, Midilli Adası/Yunanistan

Limonos Manastırı, Midilli Adası/Yunanistan
  Müze, Limonos Manastırı, Midilli Adası/Yunanistan
  Padişah Fermanı, Limonos Manastırı, Midilli Adası
 Ignatios'un hücresi,  Limonos Manastırı, Midilli Adası
  Kutsal Su, Limonos Manastırı, Midilli Adası
Limonos Manastırı, Midilli Adası/Yunanistan



Petra

Petra adanın kuzeyinde görülmesi gereken yerlerden. Uzun kumsal sahili boyunca restoran ve kafeler diziliyor. Köye Petra (Yunanca kaya anlamında) ismini veren volkanik kaya kütlesinin üzerinde, yaklaşık basamakla çıkılan ve 18. yüzyıl kilisesi olan Panagia Glykofilousa bulunuyor. Aşağıdaki 16. yüzyıldan kalan ve eski fresklerini koruyan Agios Nikolaos Kilisesi kesinlikle atlanmamalı. Köyün girişinde zeytinyağı kooperatifinden sızma zeytinyağı alınabilir.
Petra, Midilli Adası/Yunanistan

Panagia Glykofilousa, Petra, Midilli Adası
Petra, Midilli Adası/Yunanistan
Panagia Glykofilousa, Petra, Midilli Adası
Panagia Glykofilousa, Petra, Midilli Adası
Panagia Glykofilousa, Petra, Midilli Adası
Agios Nikolaos, Petra, Midilli Adası



Molyvos
Antik adıyla Mithimna, tepedeki geniş bir kale eteklerinde kurulmuş. Midilli Adası’nın ikinci önemli, sempatiklik açısından muhtemelen birinci kasabası. Tarihi çok eskilere giden Mithimna, 1462 yılında Osmanlılar tarafından alındıktan sonra Molivo adını almış. Osmanlıların elinde iken yoğun Müslüman nüfusuna sahip kasabada hala Osmanlı eserlerine rastlanmakta. Meydandaki çınar altında sevimli restoranlar bulunuyor. Limana inen yolun sonunda da güzel restoranlar var. Limandan kalkan Turistik lastik tekerlekli tren ile kaleye, Petra’ya ve Anaxsos’a gidilebiliyor.
 Molyvos; Midilli Adası/Yunanistan
 Molyvos, Midilli Adası/Yunanistan




Kale, Molyvos, Midilli Adası/Yunanistan
 Molyvos, Midilli Adası/Yunanistan
 Molyvos, Midilli Adası/Yunanistan
 Molyvos, Midilli Adası/Yunanistan
Liman, Molyvos, Midilli Adası/Yunanistan


Sikaminia

Adanın kuzeydoğusundaki dağ köyü Türkiye kıyılarını görüyor. Dolayısıyla Türk GSM operatörleri ile konuşmak/internete girmek mümkün.


Sikaminia, Midilli Adası/Yunanistan

Mantamados
Adanın kuzeydoğusundaki Mantamados Taxiarchis Manastırı ile ünlü. Taxiarchis Midilli’nin koruyucu meleği. Başmelek Michael’in kabartmalı ikonu Ortodoks dünyasında az bulunur cinstenmiş.



 Moni Taxiarchis, Mantamados, Midili Adası/Yunanistan

Moria

Mitillini’nin 6 km kadar kuzeyinde bulunan Moria civarında Roma döneminden kalma su kemeri var.

Su Kemeri, Moria, Midilli Adası/Yunanistan






1 yorum:

  1. Azmi bey, blogunuz cok yarali. Emeklerinize mutesekkirim.
    Su an Plomari icin gezgin arkadaslari kendi tecrubemden dolayi uyarmak islerim.
    Liman tamamiyle solugan almakta! Ilk ve son defa olarak gecen yaz (2016) geceledim.
    Samim - yelkenli, Norna.

    YanıtlaSil