PAROS


PAROS****            (6/2014-10/2015)

Ege Denizi’nin ortasında, Kykladlar’da Naxos’un batısında bulunan Paros, Antik zamanlarda beyaz mermer ocakları ile ünlü imiş ve bu mermerler Roma Dönemine kadar adanın zenginlik kaynağını oluşturmuş. 1637 Yılında Osmanlılara geçen ada 1832 yılında bağımsızlığını kazanan Yunanistan Krallığı’na katılmış. Adanın merkezi kuzey batıdaki tarihi merkez olan Paros (Paroikia)’dır.

Bağlama/Demir Yerleri


Paroikia (AL)  (37°05’.25N 025°09’.12E)
Ana Liman. Adanın kuzeybatısında bulunan Paroikia Feribot ağının merkezi olmasına karşın nispeten küçük bir yat limanına sahiptir. Dalgakıranlarla çevrilmiş yat limanında bir iskele (ponton) vardır. Paros Adası’nın batısındaki Antiparos Adası ile arasındaki kanal sığ olduğundan (derinlik yer yer 2-3 metreye kadar düştüğünden) tekneler gecelemek için daha çok kuzeydeki ve doğudaki liman ve demir yerlerini seçmektedir.
  Paroikia Yat Limanı, Paros Adası/Yunanistan

Naousa (L)  (37°07’.48N 025°14’.14E)
Liman. Adanın kuzeyindeki büyük Ormos Naousis’in güneyindeki yat limanı sert kuzeyli rüzgarlarda pek güvenilir görünmemektedir. Tarihi balıkçı limanının batısına yapılan mendireklerle korunan liman fazla büyük değildir ve yaz aylarında yer bulmak zordur.
Naousa Yat Limanı, Paros Adası, Yunanistan

Ormos Ay Ioanou (DY)  [37°08’.773N 025°13’.665E]
Naousa’nın karşısında, körfezin kuzey batısında büyük bir demir yeri. Dip çoğunlukla kumluk ve yeterince derin olmasına rağmen kıyılara yakın yerler sığlık ve dipte bazı yerlerde de kayalıklar vardır. Suyu berrak demir yeri oldukça kalabalıktır. Tur tekneleri gidince yerlerine demir atılabilir. Kuzeyli rüzgarlara kapalı olmasına rağmen, açıkta alargada kalındığından fırtınalı havalarda kalmak tehlikeli olabilir. Batısındaki üstünde kilise olan burunun önündeki batık mendireğe dikkat edilmeli. Yine sığ olan plajdan uzak durulmalı.



 Ormos Ay Ioanou, Paros Adası/Yunanistan

Piso Livadi (L)  [37°02’.020N 025°15’.544E]
Paros’un doğusunda, Naxos Marina’ya 7 nm uzaklıkta Piso Livadhi, sert havalar dışında araba kiralanarak adanın dolaşılmasına izin veren bir yat limanıdır. Güneydeki mendirek ile kuzeydeki 2 küçük mendirek arasında güney ve doğu mendireğine bağlanmak mümkün. Güney mendireğinin iç tarafına kıçtan kara olunca yandan gelen rüzgar sert ise demiri oldukça uzun tutmakta fayda var. Doğu mendireğinde yer bulunursa aborda olmak daha güvenilir. Kuzeydeki küçük mendirek ile kara arası sığ, kıyıda plaj ve sevimli restoranlar var. 
 Güney Mendirek, Piso Livadhi, Paros Adası/Yunanistan
Piso Livadhi, Paros Adası/Yunanistan

Gezilecek Yerler


Paros (Paroikia)
Paros Adası Naxos’dan daha küçük, fakat turistik olarak çok daha meşhur. Adanın merkezi olan Paroikia’nın en önemli yapısı, tüm adaların ve hatta tüm Yunanistan’ın en önemli kiliselerinden olan Panagia Ekatontapliani. Our Lady of A Hundred Doors yaklaşık 1.600 yaşında. Ancak bugüne kadar 99 kapısı bulunabilmiş. Bir rivayete göre 100. kapısı bulunduğunda İstanbul’daki Ayasofya yeniden Yunanlıların olacakmış! Diğer birçok kilisede görüldüğü gibi insanlar dileklerini üzerinde istedikleri şeylerin resmi bulunan metal plakaları asmışlar. Örneğin bir kız evlenmek istiyorsa üzerinde erkek kabartması olan bir plaka asıyor.


 Panagia Ekatontapliani, Paroikia, Paros Adası/Yunanistan

Korunmuş bir yel değirmenin önüne feribot iskelesi yapılmış. Buradan diğer adalar ve ana karaya olduğu gibi plajları ile bilinen Antiparos Adası’na da tekneler kalkıyor. Eski şehir feribot iskelesinin batısında kalıyor, doğusunda ise küçük bir yat limanı ve balıkçı barınağı yapılmış.

Paroikia, Paros Adası/Yunanistan


Dar sokakları ile eski şehir sahilin hemen arkasında kurulmuş. 1260 yılında yapılmış olan Venedik Kalesi ilginç. Yapımında burada bulunan antik şehirdeki ve civardaki değişik taşlar kullanılmış. 
 Paroikia, Paros Adası/Yunanistan

 Frankish Castle, Paroikia, Paros Adası/Yunanistan 


Naousa
1770’li yıllarda Türk-Rus savaşları sırasında Rus Deniz Üssü olarak kullanılan Naousa, bugün adanın en büyük yat limanının olduğu ve zenginlerin kaldığı yazlık bir mekan. Naousa’da limanda eski bir kale var, kalan kısım yeni ancak çirkin değil. 

Naousa, Paros Adası/Yunanistan


Piso Livadi
Piso Livadi, adanın doğusunda, limanında gecelemenin mümkün olduğu, plajı ve deniz kenarındaki restoranları ile sevimli sayılabilecek bir sahil köyüdür.

 Piso Livadi, Paros Adası/Yunanistan


Lefke
Yaklaşık 500 kişilik bir nüfusa sahip Lefkes, Paroikia ile Piso Livadi arasında, bir zamanlar merkez olan bir dağ köyüdür. Köyü yukarıdan gören giriş kısımlarında büyükçe restoranlar bulunmaktadır. Sonrasında dar sokaklardan yürüyerek kilisenin olduğu meydana kadar gidilmesi tavsiye olunur. 


 Lefkes, Paros Adası/Yunanistan


Marathi

Geçmişte adanın temel zenginlik kaynağı olan mermer ocaklarına tünellerle girilirmiş. Paroikia’nın 5 km doğusundaki Marathi kaliteli mermerin merkezi imiş ve günümüzde bu ocakların girişine kadar yürüyerek gitmek mümkün. Güvenlik nedeniyle içeri girmek yasak, ancak bu kadar gelmişken, bizden öncekilerin açtıkları yoldan dikkatlice girip birkaç resim çekiyoruz. Fenerimiz olsaydı belki içerilere kadar girmek mümkün olabilirmiş.  


Mermer Ocakları, Paros Adası/Yunanistan 


Haritamızda adanın çeşitli yerlerinde Mycenaean Akropolis ve Tower of Hellenistic Period gibi ulaşılması biraz zor yerler görünüyor. Buralarda birkaç taştan başka bir şey kalmamış, gitmek zaman kaybı imiş!




3 yorum:

  1. Teşekkürler bilgiler için. Adanın yazın sert meltemlerine karşı en korunaklı limanı olarak Livadhi görünüyor. Nousa da kaldım konforlu değil. Livadhi limanına kaç metreye kadar tekne girebilir ya da güney mendireğinin derinlikleri ne kadar bilginiz varmıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogda verilen Turquoise'in bağlandığı yerin derinliği 5 m. Derinlikler konusunda bilgi edinmek için www.azmiozer.wordpress.com adresinde yayınlanan Seyir Defteri'ne bakabilirsiniz. Paros Adası'nın Livadhi limanı bilgisini 6 Temmuz 2014 kaydında bulabilirsiniz.Ancak derinliklerin teknenin önündeki derinlik ölçerden alındığını göz önünde bulundurmak gerekir. Blogda çok sayıdaki resimler derinlik konusunda fikir vermesi içindir. Turquoise'in su çekerinin 2,13 m olduğunu hatırlatırım.

      Sil