SIMI



SYMI (SIMI, SÖMBEKİ) ****        (2012, 2013, 2014, 2015, 2017)


Türkiye kıyılarına 4 nm uzaklıkta bulunan Simi Adası Bodrum-Marmaris rotası üzerinde olduğundan Türk teknelerinin sıkça uğradığı bir Yunan adasıdır. Gerek Yunanistan’a giriş-çıkış işlemlerinin kolaylıkla yapılması, gerekse oldukça sevimli ve pitoresk olması kuzeydeki Simi kasabasını popüler yapmaktadır. Güneydeki Panormitis ise yol üzerinde gecelemeye uygun bir yer olması nedeniyle yatlar tarafından oldukça tercih edilmektedir.

1373 yılında St John Şövalyelerinin Simi’ye gelmeleriyle, ada gemi yapımı öncülüğünde zenginleşmiş. (St. John Şövalyeleri ile bilgi için https://azmiozer1.wordpress.com/ adresinde Malta anılarıma bakılabilir). Sünger avcılığında Kalimnos ile beraber önde gelen adalar arasında yer almış. 1522 yılında Osmanlılara katılan Simi, Balkan savaşları sırasında İtalyanlara geçmiş, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin, savaş sonrasında da İngilizlerin eline geçmiş, 1948 yılında ise Yunanistan’a katılmış.

Turizm açısından oldukça cazip hale gelmesiyle, Simi Kasabasında çok sayıda ev yabancılar tarafından satın alınmış ve aslına uygun olarak yenilenmiş. Günümüzde adanın ana geçim kaynağı turizmdir.

Bağlama/Demir Yerleri


Symi (Simi) (AL)  [36°36’.950N 027°50’.261E]
Ana Liman. Adanın kuzeyindeki doğal bir koyda bulunan Simi limanı oldukça işlektir.  Hem kuzey, hem de güney rıhtımına yatlar ve büyük feribotlar kıçtankara olmaktadır. Feribotlar neredeyse tüm koyu kapladığından, hareket halindeyken dikkatli olunmalıdır. Bağlanma aşamasında görevlinin gösterdiği yere bağlanılmaktadır. Orta boy yatlar genellikle güney rıhtıma, daha büyük yatlar ve gezi tekneleri kuzey rıhtıma yönlendirilmektedir.

Giriş-çıkış işlemleri için önce kuzey rıhtımının ucundaki Pasaport Polisine, sonra da güney rıhtımının sonlarındaki Liman Polisine (Port Police) gitmek gerekiyor. 15 dakikalık bir yürüyüş gerekse de işlemler basitçe hallediliyor (2015 hariç, çok yoğun göçmen akışı olduğundan uzun süre beklemek gerekiyordu).   




Simi, Simi Adası/Yunanistan


Panormitis (DY,L)  [36°33’.044N 027°50’.786E]
Demir Yeri, Liman. Panormitis adanın güneyinde korunaklı bir koydur. Batıdan gelirken dar girişin karşısında bir iskele bulunur. Bu iskelenin ucuna büyük feribotlar, her iki yanına da daha küçük gezi tekneleri yanaşmaktadır. Manastır dışında yerleşimin pek olmaması nedeniyle akşamdan sabah 10:00 kadar gemi uğramadığından, gecelemek için, iskelenin hemen yan kısımlarına aborda olunabilir veya uç kısmına 3-4 tekne kıçtankara olabilir. İskelenin hemen doğu kısmına sonradan yeni rıhtım yapılmış olsa bile gemiler hala bu eski iskeleye yanaşmaktadır. Bu nedenle sabah 10:00’dan önce tüm özel teknelerin iskeleden ayrılmış olmaları beklenmektedir.

Esasen Panormitis özel yatlar için iyi bir demir yeridir ve botlarla karaya çıkılmaktadır. Koyun kuzey kısmı esas demir yeridir. Kıyılara yanaşmadan 5-7 metre derinliğe demir bırakılmalıdır. Dip çamur, iyi demir tutmaktadır. Ancak yaz aylarında çok kalabalık olabildiğinden tedbir almakta fayda vardır. Koyun kuzeyinde yer yoksa güney tarafına, hatta koyun girişine yakın yerlere kadar alargada kalmak mümkündür. Koy çoğu zaman rüzgarlıdır, ancak koyun kuzey kısmında alargada durmak bu havalarda da rahatsız edici değildir. 
   

Panormitis, Simi Adası/Yunanistan

Panormitis, Simi Adası/Yunanistan


Pedi (DY,L)  [36°36’.908N 027°51’.434E]
Simi Kasabasının doğusunda bulunur. Simi Kasabası kalabalık olduğunda restoranların önündeki iskelelere bağlanıp veya alargada kalınıp otobüsle Simi Kasabasına gitmek mümkün.


Pedi, Simi Adası/Yunanistan


Ormos Nanou (DY)  [36°35’.858N 027°52’.297E]
Demir Yeri. Adanın doğusundaki koylar denize dik inen dağların önünde, bu haliyle, önemli eksikleri olsa da, Zakinthos’daki Shipwreck Bay’i anımsatıyor. Ormos Nanou, adanın doğusundaki en geniş koy, gecelemekten ziyade yüzme molası için durmaya değer. Koy oldukça derin, ancak kıyıya yaklaşınca birden sığlaşıyor. 5-15 m derinliğe demir atarak etraf sakinse alargada kalınabilir. Dip genelde kum. Büyük ve yerel tekneler uzun halatla kıyıya bağlanmayı tercih ediyor. Kıyıda küçük bir kilise var. Sahilin güney tarafında, kilisenin önlerindeki küçük iskeleye taksi tekneler yanaşıyor. O nedenle taksi tekneleri engellemeyecek kadar uzakta demirlemek gerekiyor.
 Ormos Nanou, Simi Adası/Yunanistan



Gezilecek Yerler


Simi (Symi)
Yüksek bir tepenin yamaçlarını süsleyen neo-klasik evler, bu adayı diğer Yunan adalarından ayıran muhteşem bir manzara sunar. Teknelerin bağlandığı sahil boyunca restoranlar, barlar, hediyelik eşya satan dükkanları ile oldukça sevimlidir. Koyun en dibindeki Gümrük binasında küçük bir gümrüksüz satış mağazası bulunmaktadır. Oldukça meşhur ve pahalı birkaç restoran için önceden rezervasyon gereklidir. (Güney rıhtımdaki Pantelis Restaurant hem kalitesi, hem de nispeten makul fiyatları ile tavsiye edilebilir).

Ano Symi (Upper Symi)’ye merdivenlerden çıkılarak ulaşılabilir. Hem Simi Kasabasının hem de Pedi'nin manzarası için trekking meraklılarına yukarı çıkmak tavsiye edilir.

Her amatör Türk denizcisine, hiç değilse bir kez, Simi’yi ziyaret etmesini kesinlikle tavsiye ederim.  





Simi, Simi Adası/Yunanistan




Ano Simi, Simi Adası/Yunanistan

Panormitis
Adanın güneyindeki Panormitis sahili kaplayan büyük Archangel Michael Panormitis Manastırı ile ünlü. (Archangel Michael tanrının baş meleği, meleklerin lideridir). 18. yüzyılda yapılmış bu manastırın kulesi 1905 yılında tamamlanmış. Çok sayıda feribot ve gezi tekneleri bu manastıra ziyarete gelenler için bu koya uğrarlar. Birkaç günlüğüne manastıra kapanmak isteyenler için, bu manastırda ücreti karşılığında konaklamak da mümkün. İçinde iki tane müze bulunmaktadır.

Manastırın fırınından taze ekmek, küçük bakkaldan da bazı ihtiyaçları temin etmek mümkün. Manastır bittikten sonra bir restoran bulunmaktadır. Bir minibüs günde birkaç defa Simi Kasabasına gidip gelerek ulaşımı sağlamaktadır.

Manastırın her iki tarafında koy boyunca yürüyüş yolu bulunmaktadır. Batı tarafındaki patikaya çıkan kapıyı, keçiler nedeniyle, sürekli kapalı tutmak gerekiyor. 












Panormitis, Simi Adası/Yunanistan




4 yorum:

  1. Emeğinize sağlık Azmi Korsanım, paylaşım için teşekkürler. Takipteyim. Metin Çakmakçı Pongo S/Y D-marin Didim

    YanıtlaSil
  2. Cok tsk ederiz...emeginize saglik ..

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler, yazılarınızı okumak güzel

    YanıtlaSil
  4. Selamlar, blogunuz çok faydalı tsk.
    Symi ana limanda tonozlar koymuşlar. Limana girmeden önce baş halatı hazırlamak gerekiyor, bilginize

    YanıtlaSil